amb Araceli Alba
Els serveis socials d'atenció primària són un servei públic de primer nivell, el primer punt d'accés de les persones als serveis socials. El volum de famílies amb les què intervenim és considerable.
Si a tot això afegim la no especificitat de la demanda, generalment molt variada, fa que la nostra intervenció sovint sigui complexa. Una de les nostres “especialitats” és el treball amb dificultats no reconegudes, intervencions per denúncia o a petició d'altres òrgans, és a dir treballar des de i amb la no demanda.
Totes aquestes situacions generen que des de serveis socials d'atenció primària, sovint ens trobem treballant a contrarellotge.
És cert que el tipus de persones i famílies que passen per serveis socials a fer qualsevol consulta, cada vegada és més àmplia. En situacions de crisi com l'actual, la gent busca respostes als seus problemes, majoritàriament econòmics, en els professionals que el sistema no sempre pot cobrir. En aquest context tenim l'oportunitat però, de delimitar el que sí podem treballar. En reorientar les peticions formulades i en construir conjuntament amb la persona/família l'ajuda en la què, com a servei, podem ser útils.
En un moment en el que els recursos són cada vegada més limitats hem d'apostar per un treball més directament enfocat als canvis amb les famílies per ajudar-los a minimitzar els riscos, sobretot en pro dels seus membres més vulnerables. És una aposta a la que clarament s'està sumant la Generalitat, ampliant i creant equips de treball més intensius amb els menors i la família (Serveis d'Intervenció Socioeducativa) dintre dels serveis socials d'atenció primària.
El nostre context és una combinació molt delicada entre el suport, l'ajuda i el control per disminuir i pal·liar el patiment i el malestar social. El nostre focus d'intervenció és la família com a sistema i els contextos que l'envolten. És per aquest motiu que la nostra intervenció parteix del model relacional-sistèmic, com model de base.
Aquest curs neix des de la necessitat de poder parar i pensar en les estratègies d'intervenció que podem emprar per superar les dificultats del dia a dia, d'acord amb el context actual.
El curs parteix de la pràctica professional per anar construint una guia teòrica en la intervenció des dels serveis socials d’atenció primària. La metodologia activa i participativa, es recolzarà en diferents tècniques de dinàmiques de grups, com role-playing i altres.
Professionals dels serveis socials, principalment Treballadors Socials i Educadors Socials, que estiguin interessats en aprofundir en la intervenció en família des del model sistèmic i en el context dels serveis socials de l’atenció primària.
20 hores, distribuïdes en 18 hores presencials i 2 hores de treball a casa.
El curs es realitzarà en divendres tarda, de 17 a 20h, un total de sis divendres.
Les dates concretes del curs són: 07, 14, 21 i 28 de febrer i 06 i 13 de març del 2020.
Places limitades. Es pretén treball en petit grup.
Data límit d’inscripció 31 de gener del 2020
Araceli Alba, treballadora social de formació. Complementa els seus estudis amb el postgrau en intervenció sistèmica en contextos no clínics. Porta 18 anys treballant en serveis socials d’atenció primària. Altres experiències més significatives ha estat el treball d’intervenció amb dones víctimes de violència masclista, i els seus fills. Actualment també amb polítiques d’igualtat i LGBTI.
200€